zaterdag 1 februari 2014

Tula: The Revolt (2013)


Nederlandse Antillen / Nederland
Drama / Oorlog
102 minuten

geregisseerd door Jeroen Leinders
met Obi Abili, Jeroen Willems en Derek de Lint
Film over de leider van de grootste slavenopstand op het eiland Curaçao in 1795, dat destijds een Nederlandse kolonie was. Tula (Obi Abili), een slaaf op het eiland Curaçao, wordt zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen zijn volk en hun blanke onderdrukkers. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Tula krijgt echter geen gehoor bij zijn ‘plantage-eigenaar’ Van Uytrecht (Jeroen Willems) maar wel bij zijn eigen volk die geïnspireerd door zijn wilskracht, het werk neerlegt en zich bij hem aansluit. Als het nieuws van de oproer Gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé) bereikt, stuurt deze Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Van Westerholt (Derek de Lint) naar de plantage. Tula die tegen wil en dank uitgegroeid is tot leider van de opstand, wil met woorden tot een vreedzame oplossing komen. Hij beseft al snel dat hij dit idealistische idee moet laten varen om samen met de andere slaven te vechten voor vrijheid, gelijkheid, en broederschap.



The Butler (2013)


Verenigde Staten
Drama
132 minuten

geregisseerd door Lee Daniels
met Forest Whitaker, Oprah Winfrey en David Oyelowo
 
‘The Butler’ vertelt het waargebeurde verhaal van Eugene Allen (Forest Whitaker), een kamerheer die meer dan drie decennia actief is geweest in het Witte Huis. Hij was in dienst van acht verschillende presidenten. Zijn carrière begon in 1952 toen Harry Truman de regerende president was en eindigde uiteindelijk in 1986, ten tijde dat Ronald Reagan president van Amerika was.


Runner Runner (2013)


Verenigde Staten
Misdaad / Thriller
91 minuten

geregisseerd door Brad Furman
met Justin Timberlake, Ben Affleck en Gemma Arterton
 
Richie Furst (Justin Timberlake) is een student aan de Princeton-universiteit. Hij verliest via een online pokerspel echter al zijn collegegeld. Wanneer hij ontdekt dat de site beheerd wordt vanop een verlaten eiland, besluit hij de corrupte eigenaar Ivan Block (Ben Affleck) te confronteren. Hij laat zich echter verleiden om de beschermeling en de rechterhand van Ivan te worden. Wanneer een FBI-agent Ivan probeert te arresteren door Richie voor zijn kar te spannen, bereikt hun relatie het kookpunt.



Snabba Cash - Livet Deluxe (2013)


Zweden
Actie / Misdaad
127 minuten

geregisseerd door Jens Jonsson
met Matias Varela, Joel Kinnaman en Malin Buska
 
Johan leeft nu in ballingschap en is meer dan ooit vastberaden om er achter te komen wat er met zijn vermiste zus Camilla gebeurd is. Elk spoor leidt hem naar de georganiseerde misdaad in Stockholm, waar Jorge op het punt staat om zijn laatste slag te slaan: het plegen van de grootste overval uit de Zweedse geschiedenis. Tijdens de complexe voorbereidingen ontmoet hij Nadja, een vrouw uit zijn verleden.


Riddick (2013)


Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Actie / Sciencefiction
119 minuten / 126 minuten (director's cut)

geregisseerd door David Twohy
met Vin Diesel, Matt Nable en Katee Sackhoff
 
Verraden door zijn eigen soort en voor dood achtergelaten op een verlaten planeet besluit Riddick, die krachtiger en gevaarlijker blijkt dan ooit tevoren, te vechten tegen de buitenaardse roofdieren om te overleven. Al snel arriveren er premiejagers van overal uit het melkwegstelsel op zoek naar Riddick. Met zijn vijanden precies op de plek waar hij ze hebben wil, besluit hij nog eenmaal flink terug te slaan, alvorens hij op weg kan naar zijn thuisplaneet Furya.



Reasonable Doubt (2014)


Duitsland / Canada
Misdaad / Thriller
91 minuten

geregisseerd door Peter Howitt
met Samuel L. Jackson, Dominic Cooper en Erin Karpluk
 
Na een fataal ongeluk, waarbij de dader is doorgereden, moet de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie, Mitch Brockden (Dominic Cooper), de verdachte Clinton Davis (Samuel L. Jackson) vervolgen voor de misdaad die hij heeft begaan. Mitch probeert de zaak te verwerpen wat vanwege onvoldoende bewijs ook lukt. Echter, na het proces, realiseert Mitch zich dat hij een verkeerde beslissing heeft gemaakt. Bevangen door schuldgevoel gaat hij op zoek naar de man die hij heeft vrijgesproken.



Ninja Shadow of a Tear (2013)


Verenigde Staten
Actie / Misdaad
95 minuten

geregisseerd door Isaac Florentine
met Scott Adkins, Vithaya Pansringarm en Kane Kosugi
 
Vecht met iedereen en vertrouw niemand. Het is de erecode van overleven welke beoefend wordt door martial-arts meester Casey Bowman nadat zijn leven verwoest is door een daad van geweld. Op zoek naar wraak, speurt de Amerikaan de moordenaar op met behulp van een wijze sensei. Zijn enige aanwijzing: een reeks slachtoffers wiens hals tekenen vertonen van wurging middels prikkeldraad. Zijn einddoel is de sinistere drugsbaron Goro, die de straten beheerst. Om zich voor te bereiden op de ultieme confrontatie moet hij veranderen in een onzichtbare krijger die de naam Ninja eer aan doet.



Hoe Duur Was De Suiker (2013)


Nederland / Zuid-Afrika
Drama
120 minuten

geregisseerd door Jean van de Velde
met Yootha Wong-Loi-Sing, Gaite Jansen en Benja Bruijning
 
Het verhaal van twee halfzusjes in het achttiende-eeuwse Suriname: de blanke Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. Terwijl Sarith verbitterd raakt door het harde leven in de kolonie, krijgt Mini-Mini haar eigen kans op geluk. Kan en durft ze die te grijpen ten koste van haar meesteres en halfzus?


Freezer (2014)


Verenigde Staten
Actie / Thriller
82 minuten

geregisseerd door Mikael Salomon
met Dylan McDermott, Peter Facinelli en Yuliya Snigir
 
Robert (Dylan McDermott) is een doodnormale man met een doodnormaal leven. Op een dag ontwaakt hij in een industriële vriezer waar hij opgesloten zit. Een stel Russische criminelen bedreigen hem met de dood, tenzij hij de 8 miljoen dollar die hij van hen gestolen heeft teruggeeft. Het enige probleem is dat Robert geen benul heeft waar ze het over hebben. Dan ontdekt hij onder een stapel dozen Sam (Peter Facinelli), geslagen en mishandeld. Als beide mannen vechten voor hun leven in de koude vriezer openbaart de waarheid over hun situatie zich langzaam.


Feuten Het Feestje (2013)


Nederland
Thriller / Drama
80 minuten

geregisseerd door Lourens Blok
met Hanna Verboom, Tim Murck en Manuel Broekman
 
In Feuten: Het Feestje begint het nieuwe studiejaar voor studentencorps H.S.C. Mercurius met een gigantisch inschrijffeest. Eeuwige student Olivier de Ruyter vecht een conflictje uit met de politie die genoeg heeft van de overlast die Mercurius in de buurt veroorzaakt. Intussen heeft advocaat Bram Wagtmans heimwee naar het studentenleven en besluit hij die avond, voor het laatst, met zijn vrienden helemaal naar de klote te gaan op de sociëteit. Ook naar het feest komen eerstejaarsstudenten en beste vrienden Elias en Lieve. Lieve is het ideale corpsmeisje, Elias is alleen maar op het feest omdat hij verliefd is op Lieve. Dit zijn de ingrediënten voor een avond die totaal uit de hand gaat lopen.